apus-soare

Astăzi am împlinit frumoasa vârstă de 29 de ani. N-am de gând să mă plâng că am ajuns aproape de un prag pe care-i sperie pe mulți. Am realizat că azi sunt mai înțeleaptă decât ieri și mai tânără decât voi fi mâine. Sunt recunoscătoare pentru tot ce am primit, pentru zile senine sau posomorâte, pentru oamenii dragi pe care i-am întâlnit în viață. M-am gândit că e un prilej foarte bun să împărtășesc cu tine, dragă cititorule, 29 de lecții pe care le-am învățat până la această vârstă.

 1. Dacă tu nu crezi în tine, alții nici atât nu o vor face!
 2. Dacă le povestești oamenilor despre eșecurile tale, nu vor rata nicio ocazie să ți le amintească, iar dacă le povestești despre reușitele tale, te vor invidia.
 3. Nimeni nu este interesat de eforturile pe care le faci, ci toată lumea vrea să vadă rezultatele!
 4. Să nu cauți ajutor sau sprijin acolo unde nu e cazul. Adică de la oamenii care nu sunt dispuși să te ajute, ci care dimpotrivă își doresc să te vadă la pământ.
 5. Dacă cineva îți dorește răul, îl va lua asupra lui.
 6. Nu ai nimic de demonstrat nimănui. Dacă e nevoie să-i demonstrezi cuiva care este valoarea ta, atunci n-o face!
 7. Uneori lupta cu morile de vânt nu îți aduce nimic bun. Oricât de perseverent ai fi, unele lupte nu duc nicăieri. În viață, există anumite lucruri care, pur și simplu, nu merită eforturile tale.
 8. Profesionalismul se învață, caracterul nu – eventual se formează (dacă există bunăvoință).
 9. Aparențele sunt înșelătoare. Nu te lăsa amăgit(ă) și nu trage concluzii pripite!
 10. Unii oameni sunt mai schimbători decât vremea. În funcție de interesele urmărite, azi îți sunt prieteni, mâine ei îți pot deveni cei mai mari dușmani.
 11. Nu trebuie să-ți deschizi sufletul în fața oricui: dacă-i povestești cuiva necazurile tale, te plângi, iar dacă-i povestești bucuriile tale, ești invidiat(ă).
 12. Nu trebuie să idealizezi pe nimeni. Nimeni nu-i perfect.
 13. Dacă oamenii te dezamăgesc, e vina ta că te-ai amăgit, nicidecum vina lor.
 14. Să nu crezi în promisiuni deșarte – oamenii promit multe, dar puțini sunt cei care-și țin cuvântul.
 15. Nu trebuie să te justifici în fața nimănui nici pentru alegerile făcute, nici pentru opiniile pe care le ai.
 16. Fiecare își urmărește propriul interes, iar atunci când nu mai ești de folos, ești aruncat la gunoi.
 17. Oamenii sunt influențabili și ușor de manipulat.
 18. Pentru a-i ajuta pe alții, mai întâi trebuie să te ajuți pe tine.
 19. Atunci când încerci să convingi pe cineva că e pe cale să facă o greșeală, e posibil să te lovești de ego-ul persoanei respective. Las-o să greșească!
 20. Există situații în care intuiția ta nu dă greș. Ai încredere!
 21. Nu trebuie să forțezi relații de prietenie, de iubire sau profesionale. Dacă e să fie, o să fie. Dacă n-a fost să fie, înseamnă că nu era ce aveai nevoie.
 22. Să nu-ți pui viața profesională mai presus de viața personală. Este bine să găsești un echilibru între cele două și să investești la fel de mult, iar dacă ai de ales între cele două, alege-ți întotdeauna familia. Joburi se găsesc pe toate drumurile, șanse la cariere o să ai toată viața, dar timpul petrecut cu familia ta e de neprețuit și valorează enorm.
 23. Indiferența doare cel mai tare, chiar mai tare decât ura.
 24. E ok să spui și NU. Te poți revolta, îți poți exprima nemulțumirile liber fără a te teme de respingere.
 25. Nu trăiești pentru a îndeplini așteptările altora. Scopul tău în viață nu este să-i mulțumești pe alții. Punct.
 26. Nu poți orice indiferent cât de mult ți-ai dori și cât de multe eforturi ai face. Nu ești super erou, nu ești Dumnezeu.Trebuie să recunoaștem că viața are limitările ei.
 27. E ok să ai și stări emoționale negative – ba chiar este sănătos să nu le reprimi, străduindu-te să gândești pozitiv.
 28. E bine să ai așteptări (realiste) de la oameni, e rău să ai pretenții.
 29. Nu e demodat să visezi cu ochii deschiși!

Uneori complicată, alteori simplă

Oamenii vor încerca să te descurajeze, să te dezarmeze. Tu să nu-i lași. Vei fi judecat, ignorat, detestat, invidiat. Vei avea decepții – în dragoste, prietenie și la job. Vei descoperi că lumea nu e așa cum îți imaginai, că lucrurile nu se văd mereu în alb și negru, ci mai există o mulțime de nuanțe. Cu fiecare lovitură pe care o vei primi de la viață te vei simți mai puternic sau te vei simți mai vulnerabil.

Vor exista zile în care nu vei dori să te dai jos din pat și zile în care vei simți că vrei să zburzi prin casă de bucurie. Vei fi dezamăgit și vei dezamăgi la rândul tău – că așa e viața: uneori complicată și frumoasă, alteori simplă și îngrozitoare. Vor exista nopți în care nu vei putea să dormi – de fericire, de nefericire, de emoții sau din cauza temerilor și a grijilor.

Vei primi multe critici. Tu să nu ții cont de ele decât în măsura în care te ajută să evoluezi și să le ignori pe acelea care vin din frustrări și din răutate. Din păcate, așa sunt oamenii nefericiți: vor să-i facă și pe alții să sufere.

Indiferent de lecțiile învățate, de experiențele trăite și de regretele tale, tot ce-ți va rămâne la final este sentimentul că ai trăit frumos și demn!

Image by stokpic from Pixabay

De Gabriela

Vânt bun corabiei tale!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *