Cazanele-Dunarii

Nu cred că există nicăieri în lume vreun alt popor care să-și deteste atât de mult meleagurile, tradițiile și cultura așa cum suntem noi, românii. Avem o țară frumoasă, dar e mare păcat că nu o apreciem la justa ei valoare. În urmă cu ceva timp, am primit în dar o excursie minunată la Cazanele Dunării. Te invit să descoperi în cele ce urmează traseul și principalele obiective turistice pe care le-am vizitat în timpul călătoriei.

Principalele obiective turistice

Prima oprire a fost la Slatina, la „Atletul Albanezʺ o cofetărie mică și veche de peste 300 de ani care își păstrează aerul istoric, unde mulți vizitatori se opresc să cumpere halviță, bragă sau rahat.

În centru, pe o străduță mai jos se afla o doamnă care vindea covrigi gustoși, pufoși și simpli cu 60 de bani. Nu știu dacă foamea a fost de vină, dar mărturisesc că au fost cei mai buni covrigi pe care i-am mâncat în viața mea: calzi și frământați dintr-un aluat simplu cu făină, ulei și sare. E posibil să fi avut un ingredient secret – dragoste – dar nu bag mâna în foc. Dacă ajungeți vreodată la cofetărie, mergeți pe străduță în jos și căutați-o pe doamna cu covrigii, nu veți regreta!

Atletul-Albanez

Cazanele Dunării 

„Din ce depărtări scoboară şi cât a luptat Dunărea, ca să străbată-ncoace! A trebuit să spintece munţii, să-şi sape albia în piatră de-a curmezişul Carpaţilor. A bătut şi Porţile de fier s-au deschis în faţa puterii eterne a valurilor ei.ʺ, povestește frumos Alexandru Vlahuță în România Pitorească. 

Am trecut și noi pe lângă Porțile de fier și apoi am oprit în Orșova. După aceea, am pornit într-o croazieră pentru a vedea locul de întâlnire al munților reci cu apele fierbinți ale Dunării.

Am privit Tabula Traiana, o placă memorială antică dintr-o piatră de marmură ce datează de aproape 2000 de ani. Monumentul a fost ridicat de împăratul Traian ca o celebrare a victoriilor trupelor romane din anul 105.

În antiteză, vizavi de Tabula Traiana pe malul celălalt, în apropiere de golful Mraconia se află Chipul lui Decebal, cea mai înaltă sculptură în piatră din Europa (40 metri).
Opera de artă a fost finanțată de istoricul Iosif Constantin Drăgan și are inscripția „Decebal Rex Drăgan Fecitʺ și reprezintă un simbol incontestabil al identității culturale a românilor. 12 alpiniști au lucrat la realizarea acestei lucrări timp de 10 ani, sub îndrumarea sculptorului român Florin Cotarcea.

Mănăstirea Sfânta Ana

Următorul obiectiv turistic vizitat a fost Mănăstirea Sf. Ana, așezată pe Coama Dealului Moșului, din orașul Orșova. Pentru pelerini, fiecare așezământ religios are o anumită încărcătură spirituală, în timp ce pentru alți oameni, mănăstirile reprezintă doar alte obiective turistice de bifat pe o listă. În orice caz, oricare ar fi partea de care te-ai situa, nu ai cum să rămâi indiferent la frumusețea acestei mănăstiri, așezate pe defileul Dunării.

Ținutul Morilor de Apă

A doua zi am vizitat cel mai mare parc Mulinologic din Sud-Estul Europei – Ținutul Morilor de Apă, localizat în Depresiunea Almăjului.

Atunci când omul utilizează resursele naturii spre folosul său, rezultatul poate fi unul uimitor. Invenția morilor de apă este una dintre cele mai importante din istoria noastră, având în vedere că prin măcinarea grâului și a porumbului, am obținut făina și mălaiul.

Înainte de a intra în Parcul Național Cheile Nerei, am admirat superba Cascada Bigăr care se află la intersecția drumului Oravița cu paralela 45. Ce minune a naturii!

Cascada-Bigar

Podul lui Dumnezeu

Podul lui Dumnezeu – denumit și Podul Natural de la Ponoarele este o uriașă arcadă de piatră, peste care trece șoseaua Baia de Aramă – Drobeta Turnu Severin. Format prin prăbușirea peretelui superior al peșterii, podul are 30 de metri lungime, 13 metri înălțime și 22 de metri lățime.

Există mai multe legende și povești care vorbesc despre geneza acestuia. Unii spun că că ar fi fost construit de Hercule. Într-o altă variantă, Dumnezeu l-a închis pe Aghiuță într-o peșteră ca să îi scape pe locuitorii din Ponoare de răutățile sale, lovind tavanul peșterii și prăbușindu-l peste intrare. Însă, Necuratul a scăpat prin a doua ieșire a peșterii, agățându-se cu ghearele de un deal și formând două câmpii.

Minunile lui Brâncuși

Ultima oprire înainte de întoarcere a fost în Târgu Jiu la un restaurant vizavi de parcul unde se află Poarta Sărutului și Masa Tăcerii. Bineînțeles că nu puteam sta liniștită la masă, trimițând bezele către parc, ci inima mă îmbia să văd și aceste minuni, făurite de mâinile lui Brâncuși al nostru.

masa tăcerii

Țara mea de glorii și de dor

Oameni buni, chiar avem o țară frumoasă. Ar trebui să-i iubim apele, să-i îmbrățișăm codrii, să-i admirăm frumusețile. Dacă ar fi o femeie, România ar fi împovărată de griji, brăzdată de riduri fine care indică greutățile pe care le-a întâmpinat de-a lungul vieții. Și mai ales suferința cauzată de locuitorii săi care nu dau nici măcar doi bani pe ea, de sentimentul patriotic care este afișat cu mândrie și superficialitate – uneori, doar prin aparențe și doar de Ziua Națională. Ei bine, mi-am dat seama că nu vreau să-mi iubesc țara doar de 1 decembrie. Eu o iubesc în fiecare zi. Nu pentru că e a mea, ci pentru că eu sunt a ei.
Pentru că m-am născut în acest ținut atât de bogat, cu relief variat – câmpii, dealuri, munți și ape – nicăieri în lume nu m-aș simți ca aici! Să ne așezăm cu „brațele nervoase și cu arma de tărie”, privind în tăcere către viitor și sperând la „un vis de glorii falnic triumfând!”

Foto: Arhiva personală.

De Gabriela

Vânt bun corabiei tale!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *