voluntar

Pentru a descoperi ce-ți dorești să faci în viață, trebuie să explorezi, căutând mereu activități care să te ajute să te dezvolți atât pe plan profesional, cât și pe plan personal. Iar una dintre preocupările care le îmbină cu succes pe amândouă este voluntariatul, o activitate desfășurată în folosul unei alte persoane sau al societății fără a urmări un câștig material.

Voluntariatul în România

Potrivit legii, voluntariatul în țara noastră reprezintă:
• „participarea unei persoane fizice la activităţi de drept public sau de drept privat, fără remuneraţie, individual sau în grup;
• activitatea de interes public desfăşurată în domenii precum: arta şi cultura, sportul şi recreerea, educaţia şi cercetarea, protecţia mediului, sănătatea, asistenţa socială, religia, activismul civic, drepturile omului, ajutorul umanitar şi/sau filantropic, dezvoltarea comunitară, dezvoltarea socială.”

Ce înseamnă să fii voluntar?

Potrivit definiției oferite de dicționarul explicativ al limbii române, voluntarul reprezintă o persoană care se oferă să facă un serviciu de bunăvoie și în mod dezinteresat. Dar ce înseamnă cu adevărat să fii voluntar?

Pentru mine, voluntariatul a însemnat foarte mult – am învățat foarte multe lucruri, am cunoscut oameni, am simțit că aduc o contribuție minimă societății. Eu am fost voluntar în cadrul organizației Salvați Copiii, iar mai apoi m-am implicat în cadrul programului Ajungem Mari, desfășurat de asociația Lindenfeld.

Ideea de a te dedica unei cauze, dăruind din timpul tău liber, fără a avea cel mai mic interes financiar, mi se pare extraordinară. Din acest motiv, voi încuraja mereu oamenii să se implice în astfel de activități.
Voluntariatul presupune o serie de responsabilități care depind de organizație și de specificul activității desfășurate. Să ne imaginăm că voluntarul este o celulă, iar organizația pe care o reprezintă este organismul. Pentru ca organismul să funcționeze corect, este nevoie de celule active care „să lucreze în echipă.”

De ce este important voluntariatul?

Fără îndoială că voluntarii nu au câștiguri de ordin material, dar se bucură de beneficii mult mai importante decât cele financiare. Iată care sunt cele mai importante dintre ele:

1. Networking

Când ești voluntar, cunoști oameni din diferite domenii profesionale, îți exersezi abilitățile de comunicare și de relaționare socială. Îți dezvolți spiritul de echipă, descoperi ce rol ți se potrivește cel mai bine în echipă și îți faci noi prieteni. Așadar, voluntariatul creează conexiuni între oameni.

2. Carieră

Activitățile pe care le desfășori ca voluntar îți vor fi de folos în carieră, indiferent de domeniul în care îți dorești să profesezi. Experiența o poți nota în Curriculum Vitae, e posibil ca angajatorii să țină cont de faptul că ai făcut voluntariat. Dacă muncești cu drag și spor fără bani pentru o cauză care îți place, să vezi cum o să muncești pentru bani, făcând ceea ce îți place! Voluntariatul te ajută să îți îmbunătățești CV-ul!

3. Responsabilizare

Așa cum spuneam mai sus, voluntariatul vine la pachet cu o serie de responsabilități pe care trebuie să le respecți, iar responsabilizarea constituie o parte importantă a procesului de maturizare. Vei ajunge să te cunoști mai bine, să capeți mai multă încredere în tine însuți, vei învăța să gestionezi mai bine timpul de care dispui și taskurile pe care le ai în sarcină, etc. Așadar, putem spune că voluntariatul te ajută să te responsabilizezi și să te disciplinezi.

4. Valori și principii

Prin intermediul cauzei pe care o susții prin voluntariat, vei sprijini comunitatea. De asemenea, ți se va schimba viziunea despre lume și viață deoarece vei cunoaște anumite aspecte la care nu te-ai gândit până să devii voluntar. Indiferent de natura activității pe care o desfășori, voluntariatul te va ajuta să-ți cultivi mai bine setul de valori și principii.

5. Solidaritate

Aș fi ipocrită dacă aș spune că banii nu sunt importanți. Bineînțeles că ei contează în măsura în care te ajută să-ți susții existența. Dar sentimentul că ai ajutat pe cineva este de neînlocuit și nu se poate compara cu toți banii din lume. Atunci când faci voluntariat, te simți util, înveți să fii mai tolerant(ă), să ai mai multă răbdare și să fii mai solidar cu semenii tăi. Așadar, voluntariatul îți înnobilează sufletul și te ajută să crești enorm dacă nu chiar nelimitat!

Cum și unde să devii voluntar?

Mai întâi, trebuie să te gândești care este domeniul spre care dorești să te îndrepți: educație, sănătate, mediu ș.a.m.d. Unde crezi că ți-ar plăcea mai mult? Apoi realizează o listă cu toate ONG-urile din domeniul ales de tine și citește informații despre activitățile pe care le-au desfășurat sau le desfășoară în momentul de față. Iată un top care te poate ajuta să iei mai ușor o decizie:

1. Salvați Copiii
2. Ajungem Mari
3. Samusocial
4. Hospice – Casa Speranței
5. Crucea Roșie
6. World Wildlife Fund – WWF
7. Niciodată singur
8. Animal Life
9. Caravana cu medici
10. Greenpeace România

Bineințeles că fiecare cauză este importantă și ar trebui susținută, acestea fiind doar câteva dintre ONG-urile care au nevoie de ajutor. Dar lista e mult mai lungă astfel că mai sunt alte zeci de organizații care au nevoie de forțe proaspete și de timpul unor voluntari cu adevărat dedicați.
După ce te-ai hotărât unde să aplici, află care sunt pașii procesului de recrutare. Cel mai probabil, va trebui să aplici cu un CV și o scrisoare de intenție, în funcție de cerințele fiecărei organizații. Mult succes!

Foto: Rawpixel

De Gabriela

Vânt bun corabiei tale!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *