Simțul văzului se numără printre cele mai bune daruri ce pe care le-am primit de la natură. Iar uneori o privire ne poate spune mai multe decât buzele, pentru că ochii nu mint.

În Divina Comedie, opera lui Dante Alighieri stă scris un îndemn ce ne poate servi drept motto în viață: Privește și treci mai departe! Însă, eu cred că în anumite situații în viață trebuie să intervenim, nu doar să privim altfel vom deveni complici la întâmplările nefericite care au loc sub ochii noștri.

Nu există un singur mod de a privi lucrurile, ci există multe feluri de a privi, iar în această postare voi vorbi doar despre trei tipuri de privire – pe care eu le consider extrem de importante și anume:

1. Privirea îndrăgostitului

Nu mă satur să te privesc, îi spune un bărbat celei care l-a fermecat cu frumusețea ei. Aici putem vorbi despre o privire plină de iubire, o privire a îndrăgostitului – iar în acest caz, realitatea obiectului privit este pur subiectivă.

2. Privirea critică

Privirea critică este bună doar dacă este imparțială și dacă servește unui scop evolutiv. În multe situații, o atitudine critică în permanență fără un temei se poate transforma în critică distructivă. Iar aici se poate vorbi despre privirea dezaprobatoare care împinge uneori spre o judecată mult prea aspră și care dăunează.

3. Privirea contemplativă

Este privirea artistului și a yoghinului, privirea introspecției și a dezvoltării spirituale, deopotrivă. Privirea contemplativă se poate identifica de multe ori cu privirea recunoștinței sau chiar cu privirea îndrăgostitului.

Sunt convinsă că există mult mai multe tipuri de privire și mult mai multe forme de a privi – sunt atâtea nuanțe încât într-o singură postare nu le-aș putea cuprinde pe toate. Iar indivizi care au vorbit despre privire și despre foloasele ei sunt mulți, drept pentru care mă voi opri aici, dar nu înainte de a încheia cu un îndemn diferit de cel al lui Dante:

Privește atent !

  • Tot înainte – să vezi bine pe unde mergi !
  • În urmă – să vezi cât de departe ai ajuns !
  • În jos – să-l ajuți să se ridice pe cel căzut !
  • În sus – să-i mulțumești Cerului pentru binecuvântări!

Pur și simplu, privește atent!

Imagine de Bessi via Pixabay

De Gabriela

Vânt bun corabiei tale!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *