vibrații-joase

Există prea mult urât, rău și rece în lume. Și urât e bine doar la Arghezi, rău e bine doar la Baudelaire, iar rece e bine doar când vine vorba despre înghețată, nu despre suflete. Hai să nu ne mai ținem sufletele la rece, hai să nu mai lăsăm frustrările să ne întunece judecata inimii. Că orice ar zice marii filosofi ai lumii, inima are și ea o judecată a ei. Uneori injustă ce-i drept, dar ce organ nu dă greș din când în când? Până și organul poliției o dă în bară. Să fim serioși!

Oamenii sunt nefericiți din diferite motive. Unii chiar caută nefericirea cu lumânarea, alții prin natura lor de artiști sunt nefericiți – au nevoie de suferință pentru a crea opere care să dăinuie în timp. Dar de cele mai multe ori suntem nefericiți pentru că noi singuri ne învăluim existența cu prostii și nimicuri, lăsându-ne sufocați de griji, frustrări și supărări.

Cred în energii pozitive și în energii negative, cred în Dumnezeu și în spirit. Și cred că atunci când vom învăța să eliminăm vibrațiile joase din viața noastră, vom înțelege altfel viața: mai bine, mai frumos și mai profund. Iată 5 acțiuni la care ar trebui să renunțăm:

1. Lamentarea

Psihologii încadrează lamentarea în categoria mecanismelor de apărare psihică. Uneori este involuntară, dar în anumite situații chiar te poți opri din văicăreli. 

Dacă ai observat că ai tendința să te plângi prea mult, oprește-te până nu te transformi într-o persoană toxică. Văicărelile atrag cu sine alte văicăreli și riști să devii imposibil de suportat chiar și pentru cei din jur. Asta e, viața e grea pentru toți, nimeni nu scapă, toți avem dramele noastre.

Te-a părăsit iubitul, dă-l încolo, ba chiar să fii recunoscătoare pentru că nu te merita. Dacă te plângi în mod constant de câteva luni bune și retrăiești momentul, nu faci altceva decât să-ți faci rău singură. 

Oamenii se lamentează mult, mult, mult prea mult! Că e coadă, că e luni, că nu găsesc cu ce să se îmbrace, că n-au cel mai recent model de telefon sau un laptop super performant. Tot timpul găsești motive pentru care să te plângi. Oare nu găsești nimic în viață de care să te bucuri?

Ideal ar fi să ne concentrăm mai mult pe aspecte pozitive și mai puțin pe cele negative! Și nu, nu cred că trebuie să te forțezi să fii fericit(ă) dacă nu ești, este firesc să ai emoții negative și chiar este important să le exprimi. Dar nu trebuie să transformi totul într-o văicăreală inutilă și fără sens sau să catastrofizezi anumite incidente.

2. Victimizarea

Mână în mână cu lamentarea vine atitudinea de victimă. Toată lumea e nedreaptă, toți sunt răi, mincinoși, agresori, iar eu sunt bun(ă). Nu e chiar așa. Există o mulțime de nuanțe gri în viață pe care le poți observa doar dacă le analizezi cu atenție. Eu cred că adevăratele victime nu se plâng așa cum nici cei care au nevoie cu adevărat de bunuri materiale, nu cerșesc. De ce te încăpățânezi să te consideri și să te complaci mereu în postura de victimă?

 „Vai ce-am pățit, cât de rău îmi pare pentru mine”. Îți pare…că n-are cum să nu-ți pară. Dar te-ai analizat să vezi care îți sunt greșelile? Poate ai greșit că ai avut prea multă încredere în persoana care te-a trădat, poate că semnele au fost dintotdeauna acolo, dar ai preferat să te prefaci că nu le vezi. Bineînțeles că dacă nu te victimizezi, nu înseamnă că agresorul este absolvit de orice vină, ci doar că accepți întâmplarea ca pe o experiență de viață din care ai învățat.

3. Bârfa

Nu ar trebui să te intereseze ce a făcut vecina Cici de la 3, cu cine s-a mai cuplat vedeta Maricica, pe cine a înșelat Maricel. Nu e problema ta cum își cheltuie banii Lili de la Achiziții și cu cine se întâlnește Vasile de la QA. Hai să nu mai fim bârfitori și să ne vedem de ale noastre! Avem mai multe lucruri de pus la punct în curtea noastră decât ne imaginăm. Este dezgustător și de prost gust să îți bârfești prietenii, colegii, șefii, managerii. Pe lângă faptul că această activitate nu îți face deloc cinste, atunci când bârfești, transmiți vibrații negative către Univers.

4. Invidia

Se spune că invidia este o formă de admirație. Eu cred că invidia oamenilor vine din frustrare și din nefericire. Mereu am crezut că oamenii sunt invidioși doar pe cei care au mai mulți bani decât ei sau pe cei faimoși sau pe cei care au o anumită poziție în societate. Dar nu-i chiar așa: poți să invidiezi orice, chiar și o stare de spirit. Poți invidia pe cineva pentru inteligența lui, pentru frumusețea lui, pentru relația pe care o are cu partenerul de viață, etc. Comparațiile cu viețile celorlalți provoacă multe frustrări. Omule, întotdeauna va fi cineva mai frumos, mai inteligent și mai bun decât tine. Nu te mai compara! Invidia îți roade sufletul așa cum moliile rod hainele.

5. Răutatea

Oamenii nefericiți acumulează multe frustrări și devin răi. Faptul că ți s-au întâmplat necazuri multe în viață nu-ți justifică în niciun fel comportamentul. Mânat de furie și subjugat de poveri, omul rău se chinuie mult și îi chinuie și pe alții. Dacă vei lovi într-un om care e la pământ sau într-un om lipsit de apărare nu înseamnă că ești puternic, ci dimpotrivă – dai dovadă de lașitate. În acest context, lupta nu se dă de pe poziții egale.

Oricum ar fi viața, cu bune, cu rele – este frumoasă în felul ei, dar hai să nu o facem mai grea decât este. Ce-ar fi dacă nu ne-am face unii altora viețile imposibile și dacă i-am ajuta pe alții atât cât putem! Iar primul pas constă în renunțarea la vibrațiile joase care nu ne lasă să respirăm, ci ne sufocă de-a dreptul.

Imagine de StockSnap via Pixabay

De Gabriela

Vânt bun corabiei tale!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *