Potrivit dicționarului explicativ, lebăda face parte dintr-o specie de păsări acvatice, migratoare, din familia anatidelor,cu penele albe, gâtul lung și arcuit, ciocul roșu și picioarele de culoare neagră. Din punct de vedere etimologic, cuvântul provine din slavonă de la „lebedi”. Originar, termenul provine din limba latină de la <<cygnus>> care semnifică <<pasăre închinată lui Apollo>>, zeul soarelui în mitologia greacă.
Lebăda – epifania luminii
Considerată de multe popoare o pasăre imaculată, un adevărat simbol al purității și al frumuseții, lebăda devină sinonimă cu ideea de lumină. Astfel, apare înfățișată în multe mituri și legende ca o femeie superbă ori ca un simbol pentru statornicie într-o relație de iubire.
Adesea, pasărea este privită drept un simbol al creativității și a inspirației artistice la poeți sau are o semnificație sacră a preoților și a druizilor îmbrăcați în alb.
În funcție de contextul dat, simbolistica este diferită. Astfel, putem vorbi despre lebăda albă sau despre lebăda neagră, pasărea întruchipând două tipuri de energii, două lumini – cea a zilei (solară și masculină) și cea a nopții (lunară și feminină). Sensul celei din urmă nu este desacralizat, însă cunoaște un simbolism ocult și inversat.
Legende și povestiri
Lebăda este un simbol frecvent întâlnit în multe legende și povestiri. Se spune că frumusețea Ledei, fiica lui Testius, regele Etoliei l-a fermecat pe Zeus. Așa că pentru a-și împlini iubirea, zeul suprem s-a transformat într-o lebădă, iar din legătura lor au rezultat două perechi de gemeni – Castor și Pollux, Clitamnestra și Helena din Troia.
Hans Christian Andersen a scris <<Cele 11 lebede>>, o poveste îndrăgită de copiii din toată lumea în care o tânără, pe nume Eliza se află sub un blestem. Pentru a-și salva frații transformați în lebede de o vrăjitoare, aceasta este nevoită să croiască 11 hăinuțe din urzici, fără a avea voie să vorbească.
O altă poveste populară, scrisă de același autor este <<Rățușca cea urâtă >> în care se vorbește despre transformare, idealizare și despre stima de sine. Rățușca din poveste era, de fapt, o lebădă care nu-și cunoștea originile și care nu era conștientă nici de propria-i valoare.
Echilibru, armonie și dragoste
Lebăda este simbolul suprem al grației divine, al eleganței, al echilibrului și al armoniei. Două lebede reprezintă embleme ale iubirii și ale fidelității într-o relație de cuplu. Uniunea formată dintre un mascul și o femelă este puternică și se menține de-a lungul întregii lor vieți. Această pasăre poate semnifica un parteneriat longeviv și de încredere între două persoane. De asemenea, lebăda poate fi privită și ca o metaforă a transformării spirituale sau ca simbol al eleganței, al nobleței și al curajului.
Privită întotdeauna ca un simbol al mercurului de către alchimiști, lebăda are o simbolistică aparte în cadrul acestei științe oculte. Pasărea prezintă atât culoarea, cât și mobilitatea acestui metal. De asemenea, capacitatea de zbor corespunde cu volatilitatea – o altă trăsătură specifică mercurului. Lebăda reprezintă unirea a două lumi, a două forțe opuse – apa și focul – și exprimă un centru mistic care face trimitere la mitul androginului.
Cântecul lebedei
Probabil una dintre cele mai cunoscute sintagme – Cântecul lebedei – are o simbolistică aparte care a inspirat mulți autori. Se spune că lebăda cântă numai o singură dată, înainte de a muri. Astfel, în timp ce pentru unii, cântecul lebedei este actul suprem al creației unui artist ce nu se poate împlini decât prin sacrificiu, alții îi conferă o altă interpretare.
Cântecul lebedei în multe contexte devine sinonim cu despărțirea de iubire, fiindcă atunci când dragostea moare, moare și sufletul…întocmai precum se sfârșește și viața lebedei.
Lebăda ca simbol: cuvinte cheie
grație divină, armonie, lumină, pace, echilibru, liniște, fidelitate, frumusețe, puritate, creativitate, inspirație, iubire, frumusețe interioară, splendoare, conștientizare, uniune, parteneriat, longevitate, transformare spirituală, eleganță, curaj, noblețe, idealizare, stimă de sine, sacrificiu, statornicie, inspirație artistică, volatilitate.
Foto de Robert Ruggiero via Unsplash