Mădălina Manole a adus culoare, trăiri și sentimente pe scena muzicii românești. Fata cu Părul de Foc s-a născut la data de 14 iulie 1967,  în Vălenii de Munte și a cunoscut notorietatea datorită șlagărului << Fată dragă>>, compus de Șerban Georgescu care a devenit compoziția muzicală cea mai renumită artistei.

Mai puțin cunoscut este faptul că la vârsta de 21 de ani, Magdalena Anca-Manole a jucat în filmul „Nelu”, regizat de Dorin Mircea Doroftei.

Pelicula spune povestea unui copil care încearcă să depășeasca drama despărțirii părinților săi. Rolul pe care l-a avut Mădălina în film a fost al unei artiste care cânta la o nuntă, iar piesa pe care a interpretat-o se numea <<Pentru noi doi nu poate fi alt cer>>. Din distribuție mai fac parte Tora Vasilescu, Mihai Cafrita, Tudorel Filimon și Virgil Andriescu.

Viața și cariera

Cântăreața urmează cursurile Școlii Populare de Artă între anii 1982 și 1985, avându-i ca mentori pe Ionel Tudor și Mihaela Runceanu.

În 1991, piesa <<Fată dragă>>, compusă de Șerban Georgescu, cel care avea să-i devină soț mai târziu, îi aduce discul de aur. Având în vedere popularitatea și succesul cunoscut, lansează în același an primul album de studio, semnat cu Electrecord. Mădălina se pregătește pentru a susține o serie de concerte în fața diasporei: cântând pentru românii din Statele Unite, Canada, Austria, Belgia, Germania și Franța.

În 1993, imprimă un nou material discografic << Ei și ce>>, album ce conține opt piese în stilul folk-rock care s-a bucurat de mult succes. La vremea respectivă, postul Radio Contact o desemna pe interpretă „Cea mai bună artistă pop”.

În 1994, se căsătorește cu partenerul său de viață, care era cu 15 ani mai în vârstă decât ea, compozitorul Șerban Georgescu.

În 1997, ia ființă Asociația Culturală Mădălina Manole, organizație non-profit, cu caracter cu caracter socio-cultural. 

În 2000, fata cu părul de foc obține distincții pentru cea mai bună interpretă pop și cea mai bună voce feminină a anului la Premiile Radio România și respectiv, Premiile Industriei Muzicale din România. Albumul „Dulce de tot” este apreciat ca cel mai bun album pop de către Radio România Actualități.

În anul 2002, divorțează de Șerban Georgescu, invocând la tribunal motive de infidelitate.

La data de 8 iunie 2009, la vârsta de 42 de ani, Mădălina Manole a adus pe lume un băiețel. La începutul lunii octombrie 2009, cântăreața s-a căsătorit cu iubitul ei, Petru Mircea și l-a botezat pe fiul ei, Petru Jr.

Pe 19 februarie 2010, Mădălina Manole lansează cel de-al 9-lea album, intitulat „09 Mădălina Manole” .

La data de 14 iulie 2010, chiar în ziua în care a împlinit 43 de ani, Mădălina Manole a fost găsită decedată în locuința sa. I.N.M.L a stabilit că artista s-a sinucis înghițind un pesticid foarte toxic, Carbofuran (cunoscut sub numele de Furadan), astfel decesul survenind în câteva minute.

In memoriam Mădălina Manole 

Aș vrea să ne aducem aminte împreună de Lina Mădălina și de contribuțiile aduse muzicii românești. Mulțumim, fată dragă! Nu te vom uita!

1. Fată dragă 

2. Ei, și ce?

3. Mi-e dor de tine

4. Te-am văzut, mi-ai plăcut

5. Prietene, vals

6. Vino, dragostea mea

7. Vreau să te uit

8. A fost iubire

9. Să nu mă minți

10. Jucătorul de iubiri

https://www.youtube.com/watch?v=5wmUefJcP-E

Surse: 

wikiwand.com
ziare.com
wikipedia
Discografie

Foto:

mediafax , Adi Stoicoviciu
facebook
ceascadecultura

madalina-manole

De Gabriela

Vânt bun corabiei tale!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *