Să simți profund până în adâncul sufletului fiecare cuvânt care îți este rostit sau fiecare activitate poate fi de-a dreptul epuizant. Să te doară tot ce se întâmplă în jurul tău, să încerci să te adaptezi mediului și să încerci să te încadrezi în tipare și să nu reușești poate fi cumplit. Și mai ales, când nu știi ce e cu tine. Ce să fie?

Nu e nimic în neregulă cu tine, ești doar hipersensibil. Cu alte cuvinte, te simți copleșit în interior de tot ceea ce în jurul tău și nu știi să gestionezi ceea ce simți, ceea ce trăiești. În ultimii ani, trăsăturile unui hipersensibil au fost validate științific, iar conform statisticilor, 15-20% din populația planetei fac parte din această categorie.

Ce este hipersensibilitatea?

Specialiștii susțin că hipersensibilitatea reprezintă o reacție exacerbată a organismului la stimuli externi, printr-o percepție supradimensionată a mediului intern. Metaforic vorbind, o adiere de vânt este simțită diferit: individul se răcorește, dar hipersensibilul îngheață, focul care-l încălzește pe un individ, pe hipersensibil îl arde. Extrapolând, putem susține că hipersensibilul simte 3D, având realitatea lui proprie, iar percepțiile exacerbate. Simte la un alt nivel, mult mai profund, atât mângâierile, îmbrățișările, cât și agresiunile fizice sau verbale. De asemenea, lumina prea slabă sau prea puternică sau zgomotele pot fi de-a dreptul supărătoare pentru un hipersensibil.

,,Simt enorm și văz monstruos.”

Persoanele hipersensibile (PHS) se simt pur și simplu copleșite de lumea din jurul lor, așa că pur și simplu, de multe ori nu reușesc să facă față emoțiilor care curg în cascadă din ei sau în ei. Dacă te numeri printre hipersensibili, cu siguranță, ai auzit în diverse contexte de la cei din jur în nenumărate rânduri una sau mai multe afirmații precum:

  • ,,Ești prea sensibilă!”
  • ,,Nu mai pune totul la suflet!”
  • ,,De ce te superi doar din atât?”
  • ,,Plângăciosule!”
  • ,,Fricosule!”

Cum recunoști un hipersensibil?

  • Este empatic și absoarbe cu ușurință energia celor din jur – de multe ori se comportă de parcă problemele celuilalt ar fi ale sale;
  • În general, are o stimă de sine negativă, o stimă de sine scăzută;
  • Este timid și rușinos, îi este teamă să se exprime de cele mai multe ori;
  • Este instabil emoțional, caracterizat de o emotivitate exagerată;
  • Acționează mai mult conform emoțiilor;
  • Caută idealul atât în relațiile de iubire, cât și în relațiile profesionale sau de prietenie;
  • Manifestă o hipersensibilitate senzorială – adică simte foarte profund (săruturile, mângâierile etc);
  • Este dornic de a le face pe plac altora;
  • Are o intuiție foarte bună;
  • Are nevoie de multă liniște și calm;
  • Are o predispoziție către depresie;
  • Își poate schimba cu ușurință starea de spirit;
  • Are o înclinație către meditație, spiritualitate și se află mereu în căutarea unui sens al vieții;
  • Are nevoie de timp cu el însuși în care să se descopere pe sine și în care să-și cultive auto-empatia;
  • Are o predispoziție către anxietate socială, anxietate generalizată sau atacuri de panică;
  • Este priceput în a cultiva relații intime.

Hipersensibilitatea – o caracteristică nativă

Studiile și cercetările științifice au demonstrat că hipersensibilitatea este înnăscută, altfel spus creierul acestora este un pic diferit de creierul celorlalți. Aceste persoane primesc mai multă informație decât ceilalți, așadar uneori le este dificil să o proceseze. Hipersensibilitatea nu este o boală sau o tulburare, ci o caracteristică. Așa cum un om nu își poate modifica înălțimea, trăsăturile genetice, așa nu-și poate schimba nici hipersensibilitatea – nu se poate „descotorosi” de ea oricât de mult ar încerca.

Contrar aparențelor, această trăsătură are și beneficii. Hipersensibilul are o putere aparte – o empatie extraordinară care îl ajută să-i înțeleagă mai bine pe ceilalți. Din păcate, sau din fericire – depinde din ce perspectivă vrei să privești – hipersensibilitatea nu se vindecă, dar ea poate fi redirecționată artistic către pictură, scris, actorie etc. 

Cum te comporți cu un hipersensibil?

Cu un hipersensibil te comporți normal, fără să-i dai impresia că are vreun handicap. Fix cum te porți cu oamenii cu ochii albaștri, verzi sau căprui, așa te comporți și cu un PHS. Mulți consideră că ar trebui să se comporte cu mănuși de fiecare dată ca să nu rănească. Ei bine, nu e cazul. Nu trebuie să manifești o grijă exagerată față de aceștia, ci conform recomandărilor date de psihoterapeuți este important să te comporți normal. Adică nici să nu-i jignești, să nu-i rănești, dar nici să le porți de grijă în mod exagerat. Într-adevăr, lucrul cu un PHS poate fi de multe ori solicitant pentru cei din jur, însă răbdarea, înțelegerea și calmul sunt trăsături care te ajută să relaționezi cu un PHS.

În literatura de specialitate, există o carte semnată de Elaine N. Aron Persoanele Hipersensibile. Cum să reușești în viață când te simți copleșit de lumea din jur. Tradusă și la noi în limba română, cartea are puterea de a-i face pe ceilalți să înțeleagă mai multe despre un PHS având și unele recomandări pentru cei care lucrează cu astfel de persoane. De pildă, vei găsi sfaturi utile pentru profesioniștii din domeniul medical care se ocupă de oamenii cu hipersensibilitate, recomandări pentru profesorii care lucrează cu elevi HPS sau chiar pentru angajatorii oamenilor HPS.

Hipersensibilitatea – blestem sau binecuvântare? 

Eu sunt o persoană hipersensibilă și mi-a luat destul timp să-mi înțeleg trăirile și să mă ascult. Mulți m-au considerat o ciudată, o inadaptată în societate. Simțeam că îmi doresc să comunic cu ceilalți, să mă pot exprima, dar din păcate, nu reușeam din cauza timidității excesive și mai ales a emoțiilor. Orice întâmplare nefericită, oricât de mică avea un impact major asupra mea. Dacă cineva îmi adresa cuvinte jignitoare mă simțeam rănită profund, aceste vorbe săpau adânc în ființa mea ca un gropar care pregătește cuiva mormântul. Și simțeam că mor câte puțin în fiecare zi. Mă considerau mereu vulnerabilă, slabă pentru că plângeam la aproape tot pasul, inclusiv când luam note mici. Anii au trecut, dar mare lucru nu s-a schimbat. Încă aud povești care mă impresionează și încă mă simt vulnerabilă, și copleșită expusă oricât de mult aș încerca să mă protejez. În continuare, cu mici excepții, simt la un nivel foarte profund atât sentimentele de tristețe, cât și de bucurie. 

Cred că lumea are nevoie de oameni care să înțeleagă – în măsura în care se poate – hipersensibilii. Nu trebuie să fim stigmatizați, marginalizați doar pentru că percepem realitatea diferit.

Acceptă-ți hipersensibilitatea, și primește-o ca pe un dar divin pentru tot ceea ce ea oferă. Dacă nu știi cum să te descurci cu ea, într-adevăr, sentimentul poate fi cu adevărat copleșitor și te poate stoarce de energie. Adevărul este că uneori, hipersensibilitatea poate fi un blestem, iar alteori o adevărată binecuvântare. Important este să te cunoști pe tine și să afli cum îți gestionezi trăirile interioare și ce anume funcționează la tine.

Cum faci față emoțiilor copleșitoare?

Vestea bună e că dacă ești PHS, nu ai nevoie de droguri. Ai propria ta realitate, iar emoțiile te ajută să resimți totul la un nivel diferit. Vestea proastă e că este foarte greu să faci față și te consumă foarte mult. Nici un hipersensibil nu seamănă cu altul, așadar avem moduri diferite de a gestiona emoțiile, însă există câteva lucruri care ne ajută pe toți:

  • Ieși în aer liber, fă mișcare;
  • Fă pauze mai dese;
  • Plimbă-te cât mai mult;
  • Bea apă – câte un pahar la fiecare oră;
  • Dormi suficient. Somnul este foarte important pentru un PHS;
  • Încearcă să meditezi sau să te rogi;
  • Depărtează-te pe cât posibil de știri;
  • Scrie, cântă, desenează, pictează – caută o activitate care te relaxează și care îți face plăcere;
  • Mergi la terapie;
  • Vorbește cu un prieten bun/o prietenă bună.

Generația Snowflakes 

În ultima vreme, se discută mult despre termenul de snowflakes – așa numiții oameni-fulgi-de-zăpădă, foarte fragili și vulnerabili: Millenials snowflakes. Lupta împotriva fenomenului de bullying, militarea pentru toleranță, dorința unor oameni de a stopa abuzurile au trezit comentarii răutăcioase care susțin că această generație este una a oamenilor foarte sensibili – așa-numiții snowflakes. Dacă vorbim în sens figurat, fulgii de zăpadă, pe lângă frumusețea de invidiat, au o putere a lor – o strălucire și o minunăție care îți bucură privirea și-ți încântă sufletul. De asemenea, au o mare putere de transformare – când se topesc se transformă în apă – lichidul vieții – adică aduc și mai multă bucurie. Cheers to the snowflakes!

Resurse utile

Mai jos, se găsesc câteva resurse utile unde puteți învăța mai multe despre hipersensibilitate și PHS: 

  • The Highly Sensitive Person: How To Thrive When The World Overwhelms You;
  • Psychotherapy and the Highly Sensitive Person;
  • The Highly Sensitive Person in Love: Understanding and Managing Relationships when the World Overwhelms You;
  • The Highly Sensitive Child: Helping Our Children Thrive When The World Overwhelms Them;
  • The Highly Sensitive Parent: Be Brilliant in Your Role, Even When the World Overwhelms You.

Toate cărțile au același autor, Elaine Aron, un psihoterapeut care și-a dedicat mult timp cercetărilor privind acest subiect și căreia îi datorăm multe dintre descoperiri.

Sursa foto: Teddy Rawpixel

De Gabriela

Vânt bun corabiei tale!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *