Posted in Molecultură

Formula fericirii. Direct din laborator la preț de producător!

Acum ceva timp am citit o carte scrisă de Ștefan Klein ce poartă titlul „Formula fericirii. Minunatele descoperiri ale neuropsihologiei de azi”. Destul de interesantă, aș zice eu, cu informații care, probabil, că nici nu mai sunt de așa mare actualitate astăzi, având în vedere că a fost publicată în 2002. Altfel spus, din 2000 până astăzi sigur s-au mai publicat și alte studii, statistici, care să completeze informațiile prezentate de autor.

Unul dintre cazurile care mi-a atras atenția a fost cel al lui Eliot în vârstă de 47 de ani și de profesie avocat căruia i-a apărut o tumoare la nivelul creierului, în zona emoțiilor. După ce i-a fost extirpată tumoarea printr-o operație, bărbatul nu mai era conștient de sentimentele celor din jur și nu mai putea simți, cu toate că avea aceeași judecată ca înainte de operație. Acest caz nu face altceva decât se demonstreze faptul că rațiunea nu poate funcționa corect fără sentimente.

Autorul spune că în lume există șapte miliarde de oameni și șapte miliarde de căi spre fericire. Și aici tind să îi dau dreptate. Fiecare om percepe fericirea în felul său. Unii sunt fericiți cu atât de puține lucruri, în timp ce alții nu vor fi niciodată fericiți oricât de multe lucruri ar avea.

Marile nefericiri care aduc fericire

Se zice că e mai ușor să scrii despre nefericire decât despre fericire. Și până la urmă ce ar fi așa mult de scris despre fericire? Cred că pe asta trebuie să o trăiești și să o simți, nu să o împărtășești că o poți pierde. Fericirea nu e de durată – sau cel puțin așa spun unii. Marii poeți au scris mai mult despre iubiri neîmplinite, despre dorințe, artiștii cântă mai mult despre iubiri pierdute, despre trădări. Doinele sunt de jale și exprimă o stare de tristețe apăsătoare. De altfel, atunci când suferă, unii oameni devin mai inspirați ca niciodată, iar pentru a fi fericit, trebuie să fii mai întâi nefericit ca să poți avea grade de comparație. Și pentru că tot eram la capitolul nefericire și fericire, aș vrea să vă povestesc puțin despre conceptul de Kensho, prezent în buddism.

Ce este momentul Kensho?

Kensho este un moment dificil din viața ta, o experiență neplăcută care te va face să crești și să te dezvolți. Te poți simți dezorientat, poți simți multă durere fizică sau psihică din cauza suferinței, dar ulterior după ce această perioadă trece, te vei redescoperi și vei deveni mai puternic(ă).

Din punct de vedere etimologic, Kensho este format din Ken (și nu mă refer aici la iubi lui Barbie), cuvânt care înseamnă „a vedea” și „sho” care semnifică natură,esență. Cu alte cuvinte, vei percepe esența lucrurilor la un nivel mai profund. Dacă vi se pare interesant și doriți să citiți mai multe despre Kensho, dați click aici și aici.

Fericirea și gratitudinea

Cred că fericirea este sora cea mai mare a recunoștinței. Fii recunoscător dacă ești fericit și fii recunoscător dacă nu ești fericit(ă)! S-ar putea să experimentezi un moment Kensho și să devii apoi super fericit(ă).

Eu mi-am găsit formula fericirii, aș fi vrut să v-o împărtășesc și vouă, dar este posibil să nu funcționeze așa că vă îndemn să porniți în căutarea propriului elixir. Realizați o listă cu toate lucrurile care vă dăunează și de care nu sunteți mulțumiți în viață! Încercați să schimbați câte ceva în fiecare zi! Apoi faceți o listă cu toate activitățile care vă fac fericiți și încercați să le faceți cât mai des! Gândiți-vă la lucrurile care vă lipsesc pentru a fi complet fericiți și Voila: Ați descoperit formula fericirii fără preț,  din laboratorul inimii voastre. Vă doresc ce vă doriți!

Foto: Yeshi Kangrang de la Unsplash

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *