masca-dominator

Putem trăda pe cineva sau putem fi trădați de către cineva, în mai multe feluri. Consultând dicționarul, vom găsi că „a trăda“ înseamnă a înceta să mai fi fidel față de cineva, de o cauză, a abandona sau pe cineva. „A fi fidel“  înseamnă a-ți respecta angajamentele, a fi loial și devotat. Putem avea încredere doar într-o persoana care ne este fidelă, iar atunci când încrederea este distrusă, inevitabil vom suferi în urma trădării.

Rana de trădare – definire și activare

În accepțiunea lui Lise Bourbeau, această rană este activată de regulă între doi și patru ani, în momentul în care energia sexuală se dezvoltă, angrenând astfel complexul lui Oedip. De regulă, această rană este trăită în relație cu părintele opus. 

Cei care suferă de rana de trădare n-au reușit să-și rezolve complexul lui Oedip când erau foarte mici. Acest lucru presupune că atașamentul lor față de părintele de sex opus este mult prea mare ceea ce le va afecta relațiile afective și sexuale, la vârsta adultă. Vor avea mereu tendința de a-l compara pe partenerul lor cu părintele de sex opus sau vor avea nenumărate așteptări din partea partenerului lor, legate de ceea ce nu primit din partea părintelui de sex opus. 

Dintre cele cinci răni, dominatorul este cel care are cele mai multe așteptări de la ceilalți, deoarece îi place să prevadă totul și astfel să controleze. Și dependentul are multe așteptări din partea celorlalți, dar este vorba de așteptări în relație cu nevoia lui de a fi ajutat și susținut din cauza rănii sale de abandon. Așteptările dominatorului față de ceilalți au drept scop verificarea felului în care fac ceea ce au de făcut dacă o fac bine sau nu, precum și verificarea încrederii pe care o poate avea în ei. Mai mult, este foarte abil în a ghici așteptările celorlalți. I se întâmplă frecvent să spună sau să facă ceva în funcție de așteptările celuilalt, fără a avea neapărat intenția de a face ceea ce a spus.

Cum arată masca dominatorului?

Când copilul începe să trăiască sentimente de trădare își creează o mască pentru a se apăra ca și în cazul celorlalte răni emoționale. În cazul rănii de trădare, vom vorbi despre masca DOMINATORULUI. Genul de control pe care-l exercită o persoană care are această rană emoțională nu este motivat de aceleași rațiuni precum controlul masochistului. Acesta din urmă controlează pentru a nu-i fi rușine sau pentru a nu-l jena pe celălalt, în timp ce dominatorul controlează pentru a fi atent la respectarea propriilor angajamente, pentru a fi fidel și responsabil sau pentru a se asigura că și ceilalți își respectă promisiunile.

Privirea persoanelor de tip dominator este intensă, seducătoare. Când o astfel de persoană privește pe cineva, are talentul de a-I face să se simtă special, important. Iar intensitatea privirii îi ajută să vadă repede ansamblul a ceea ce se întâmplă în jurul lor. Dominatorul își folosește mult ochii pentru a-l ține pe celălalt la distanță când este defensiv sau pentru a-l fixa și scruta pe celălalt într-un mod intimidant. Se protejează astfel pentru a nu-și arăta slăbiciunea, vulnerabilitatea sau neputința.

Se întâmplă uneori ca aceste persoane să aibă mai multe kilograme în plus, dar nu se poate spune că sunt grase. Le numim, mai degrabă, persoane puternice. Văzute din spate, nu par grase. Totuși, acestea pot avea burta mare, umflată. Este modul lor de a-și arăta forma prin pântecele mare care exprimă: „Eu sunt capabil(ă)”. 

Creșterea în greutate este în relație cu partea mentală a unei persoane care crede că nu ocupă suficient de mult loc în propria ei viață. Un surplus de greutate nu înseamnă, deci automat, o rană de umilire. Pentru un masochist, greutatea este un mijloc în plus de a se simți umilit, însă, în cazul celorlalte răni, creșterea în greutate este mai mult în relație cu convingerea lor ca ar trebui să ocupe mai mult spațiu. 

Dominatorul își creează un corp care exhibă forță, puterea și care pare să spună „Sunt o persoană responsabilă, puteți avea încredere în mine.” Un bărbat dominator se poate recunoaște prin umeri largi, mai largi ca și șoldurile. Câteodată se întâmplă să nu fie diferențe mari între lărgimea umerilor și a cea a șoldurilor. 

Un bărbat cu umerii largi, bicepși bine dezvoltați, pieptul bombat care poartă un tricou mulat pentru a-i evidenția mușchii, poate avea o rană de trădare importantă. La o femeie dominatoare, această forță se concentrează mai degrabă la nivelul șoldurilor, a feselor, a pântecelui și a coapselor. Coapsele puternice reprezintă, de asemenea, una dintre caracteristicile fizice ale unei femei ce au această rană. 

Rana de trădare – definire și caracteristici

  • Persoanele care suferă de o rană de trădare sunt foarte exigente cu ele însele și vor să le demonstreze celorlalți de ce sunt capabile. Trăiesc orice act de lașitate deci de lipsă de curaj ca fiind o trădare. Îți vor reproșa enorm dacă renunță la un proiect, dacă nu au avut curajul de a merge până la capăt. Le este foarte greu să accepte orice formă de trădare provenind de la ei înșiși sau de la ceilalți. 
  • Dominatorul are o personalitate foarte puternică. Își afirmă convingerile cu forța și se așteaptă ca și ceilalți să adere la credințele lui. Își formează foarte repede o părere despre cineva sau despre o situație și este convins că are dreptate. 
  • Își afirmă punctul de vedere într-un mod categoric și vrea cu orice preț să-i convingă pe ceilalți. Va folosi foarte des expresia „Ai înțeles?” pentru a se asigura ca este înțeles pe deplin. Crede că atunci cand cineva îl înțelege, acea persoana este de acord cu el, lucru care, din nefericire, nu este valabil.
  •  Dominatorul este rapid în acțiunile sale, înțelege sau vrea să înțeleagă foarte repede și are dificultăți atunci când cuiva îi ia prea mult timp pentru a explica sau povesti ceva. Nu prea are răbdare cu cei care sunt mai lenți și trebuie să facă eforturi pentru a-i tolera.
  • Îi place să fie primul, mai ales când este într-o competiție. A termina primul este mai important pentru el decât a face bine ceea ce are de făcut. Uneori va ajunge chiar să-și creeze propriile reguli de joc pentru ca totul să fie în avantajul lui. Când lucrurile nu se desfășoară conform așteptărilor sale, devine foarte repede agresiv, deși nu se consideră o persoană agresivă. Se vede pe sine ca fiind, mai degrabă, o persoană care se afirmă, puternică, care nu se lasă ușor influențată. 
  • Dominatorul este dintre, toate cele cinci caractere, cel care are cel mai des oscilație de dispoziție. La un moment dat poate fi plin de iubire și atenție, iar în secunda următoare, poate să se înfurie din cauza unui mic incident. Cei din jurul lui nu știu cum să se poarte în fața lui. Iar ceilalți trăiesc frecvent acest gen de atitudine ca pe-o trădare.
  • Dominatorul are tendința de a „prevedea” viitorul, adică încearcă să anticipeze tot ce se va întâmpla în viitor. Mentalul lui este foarte activ. Cu cât rana este mai puternică, cu atât vrea mai mult sa controleze totul pentru a nu suferi de trădare și cu atât mai mult vrea să anticipeze viitorul. lnconveniențele majore ale acestei atitudini constau în faptul că el vrea ca totul să se petreacă așa cum a prevăzut și este plin de așteptări față de viitor. Această atitudine îl împiedică în același timp, să-și trăiască din plin momentul prezent.
  • Dominatorului îi place să ajungă undeva mai devreme, pentru a-și asigura controlul asupra situațiilor. Nu-i place să întârzie și nu tolerează persoanele care întârzie, deci și acest lucru îi oferă o alta ocazie de a Ie controla, încercând să Ie schimbe. Devine nerăbdător dacă termină o sarcină cu întârziere sau dacă altcineva i-a promis o lucrare pe care i-o predă cu întârziere. Această dificultate este trăita mai ales cu persoanele de sex opus, cu care se enervează mai ușor decât cu celelalte. 
  • Îi este greu să atribuie cuiva o sarcină și să aibă încredere în acea persoană. Va încerca să controleze mereu dacă sarcina respectivă se îndeplinește conform așteptărilor lui. Are o dificultate atunci când trebuie să-i arate cuiva cum să faca ceva, iar acea persoana învață încet. EI nu are timp de pierdut. Când deleagă sarcini e vorba despre lucruri ușoare sau funcții în cazul cărora nu va fi acuzat dacă nu sunt îndeplinite corect. De aceea, dominatorul trebuie să fie rapid: face aproape totul singur, dacă nu, se ocupă cu supravegherea celor care nu-l ajută.
  • Este mai exigent cu ceilalți decât cu sine însuși. Are mai multă încredere în persoanele de același sex și îi verifică și îi controlează mai mult pe cei de sex opus. Rana de trădare se activează în cazul dominatorului de fiecare dată când se află în prezența cuiva care nu-și respectă angajamentele.
  • Dominatorul nu suportă să fie mințit, cu toate că eI însuși minte foarte des, dar pentru el, acelea nu sunt minciuni. Găsește motivații serioase pentru a deforma adevărul. Minciunile lui, în general mai subtile, sunt necesare, după părerea lui, pentru a-și atinge scopurile sau pentru a se justifica. 
  • Din nefericire, nu poate să-și respecte mereu cuvântul dat, deoarece se angajează în ceva fără să verifice dacă va putea să-și respecte angajamentul. Va gasi prin urmare, tot felul de scuze, chiar și pe aceea că a uitat complet ca și-a luat un angajament. Ceilalți trăiesc astfel de situații ca pe o minciună și ca pe o trădare. 

Comportamentul unui dominator 

Considerându-se o persoană foarte muncitoare și responsabilă, dominatorul are dificultăți cu lenea. În opinia lui, cineva nu are dreptul să lenevească decât după ce și-a îndeplinit toate sarcinile de care este responsabilă și nu înainte de asta. A vedea pe cineva care nu face nimic, mai ales dacă e o persoană de sex opus, se enervează foarte tare. O va considera pe acea persoana leneșă și îi va fi greu să aibă încredere în ea. Mai mult, face în așa fel încât toată lumea să știe ce a făcut el, cum anume a procedat, și cât a lucrat, astfel încât ceilalți vor vedea cât de responsabil este el și că este o persoană de încredere.

O persoană care suferă de rana de trădare detestă momentele în care ceilalți nu au încredere în el. Se consideră atât de responsabil și de talentat încât crede că ceilalți ar trebui să apeleze la el. Cu toate acestea, nu vede cât de greu îi este lui să aibă încredere în ceilalți.

Dominatorul opune rezistență când trebuie să se confeseze cuiva, deoarece îi este teamă că acele confidențe vor fi folosite împotriva lui într-o zi. Trebuie să aibă multă încredere în cineva pentru ca acesta sa devină confidentul lui. 

În general, dominatorului îi place să aibă ultimul cuvânt, de aceea, găsește mereu ceva de adăugat la orice….sau aproape orice. Se ocupă mult de treburile altora. Crede că trebuie să-i ajute pe ceilalți să-i organizeze viața. Nu-și dă seama că acționează astfel pentru a avea controlul. Ocupându-se de ceilalți, poate controla ceea ce vor ei să îi facă, cum și când anume o vor face. Când un dominator se ocupă de problemele celorlalți, are sentimentul că aceștia sunt mai slabi decât el. Este o modalitate deghizată de a-și arăta propria forță. Când cineva nu crede destul în propria lui forță, va face totul pentru a încerca să o arate celorlalți. Iar a se ocupa de cei mai slabi este adesea o modalitate folosită în acest scop. Mai mult, dominatorul este foarte sensibil, dar e vorba despre o sensibilitate care nu se vede prea mult, deoarece este prea ocupat să-și arate forța. 

În ceea ce îl privește, dominatorul se ocupă de treburile altora pentru a nu suferi el de trădare sau pentru a se asigura că ceilalți răspund așteptărilor lui.

Ego-ul dominatorului se simte frustrat imediat când cineva critică ceea ce face deoarece nu-i place să fie supravegheat, mai ales de către un alt dominator. Are multe dificultăți cu persoanele autoritare, deoarece crede ca acestea vor să-l controleze. Se justifică și are întotdeauna o motivație bună pentru a face lucrurile așa cum vrea el.

Încă de foarte mic, cel care suferă de o rană de trădare începe să spună: „sunt capabil să fac asta, lasă-mă să o fac singur” vrea să facă lucrurile în stilul lui, dar îi place ca ceilalți să îl recunoască, să-l felicite și, mai ales, să remarce ceea ce a făcut el.

Nu vrea să își arate vulnerabilitatea de teama ca cineva să nu descopere și să profite, controlându-l. Îi place să se arate ca fiind curajos și puternic, cât mai des posibil. În general, face doar ce și cum vrea el. Le spune celorlalți ceea ce vor ei să audă, dar nu ține cont de părerea lor și până la urma face cum vrea el. 

Dominatorul îi considera foarte repede pe ceilalți drept ipocriți, din cauza lipsei lui de încredere. Din contra, prin comportamentul lui manipulator, am putea foarte des să-l considerăm pe el un ipocrit. 

De asemenea, dominatorul nu poate suporta persoanele care trișează. În schimb, când el însuși trișează, de exemplu, la un joc de cărți, pretinde că o face pentru a se amuza sau a verifica dacă ceilalți își dau seama. 

Pentru un dominator, reputația este foarte importantă. Când cineva spune sau face ceva ce ar putea să-i afecteze reputația bună pe care încearcă s-o mențină, se simte insultat și e furios, deoarece trăiește acea situație ca pe o trădare gravă. Va ajunge chiar să mintă pentru a-și menține sau salva reputația sa bună. Ceea ce conteaza cel mai mult pentru el este să aibă reputația unei persoane de încredere, responsabilă, care îșii face foarte bine treaba. 

Atunci cand vorbește despre el, nu se destăinuie în totalitate, nu vorbește decât despre lucruri care-i asigură o reputație bună.

Ca angajat, dominatorul ocupă adesea funcții de conducere. Este întotdeauna greu pentru el să renunțe la un loc de munca. 

Se simte mai confortabil cu prietenii. Folosește, de obicei, seducția pentru a-i manipula pe ceilalți, iar acest lucru îi reușește foarte bine. Este specialist în a găsi diverse mijloace de seducție. Dominatorul va fi, de exemplu, genul preferat de o soacră, deoarece o va seduce cu vorbele lui frumoase.

Cea mai mare teamă a dominatorului

Dominatorul își va recunoaște cu dificultate temerile și nu vrea să vorbească despre slăbiciunile sale. De asemenea, îi este teamă de angajament, iar aceasta provine dintr-o frică și mai mare: teama de a renunța la un angajament. Consideră că a nu-și respecta promisiunea și a renunța la un angajament sunt sinonime cu trădarea. În concluzie, se crede obligat să-și respecte cuvântul dat și, dacă își asumă prea multe angajamente, se va simți îngrădit. Decât să iasă dintr-un angajament, preferă să nu se angajeze deloc. 

Cea mai mare teamă a dominatorului este DISOCIEREA sub orice formă. Este genul de persoană care trăiește foarte greu o despărțire în cuplu, sau orice formă de disociere. Pentru un dominator este o formă de înfrângere gravă. Dacă el ia decizia de a se separa, îi este teamă că îl va trăda pe celălalt și va fi acuzat ca fiind trădător. Dacă celălalt ia hotărârea primul, îl va acuza el de trădare. Ba mai mult, o despărțire îi va reaminti faptul că nu a avut control asupra relației. Totuși, se pare că persoanele de acest gen trăiesc cel mai mult despărțiri, rupturi. Dacă Ie este teamă să-și asume un angajament, fac acest lucru din teama de despărțire. Iar această teama îi face să-și atragă relații de iubire în care partenerul nu este liber să se angajeze.

O altă teamă importantă pentru dominator este RENEGAREA. Pentru el, „a fi renegat“ înseamnă „a fi trădat”. În schimb, nu-și dă seama de câte ori îi reneagă pe ceilalți, eliminându-i din viața lui. De exemplu, nu va vrea să dea o a doua șansă cuiva în care și-a pierdut încrederea, Foarte adesea, nici măcar nu va mai vrea sa vorbească cu acea persoană. Când este furios, iar lucrurile nu se desfășoară conform așteptărilor lui, poate foarte ușor să întoarcă spatele cuiva, în mijlocul unei discuții sau poate să-i trântească cuiva telefonul în mijlocul unei conversații. Am menționat deja că are dificultăți în ceea ce privește lașitatea, minciuna și ipocrizia. 

Alimentația unui dominator

Dominatorul are tendința de a mânca repede, deoarece nu are timp de pierdut. Cand este absorbit de o sarcină foarte importantă, poate să uite cu ușurință să mănânce. Spune chiar că „a mânca“ nu este un lucru important pentru el. În schimb, când vrea să mănânce, va mânca mult și se va bucura de mâncare. Poate chiar să-și piardă controlul și să mănânce mult mai mult decât are nevoie. Dintre cele cinci tipuri de caractere, cel care suferă de o rană de tradăre este cel care își condimentează mâncarea după gustul lui. Unii dominatori adauga sare chiar înainte de a gusta mancarea. Se asigură ca au ultimul cuvânt de spus referitor la alimentația lor, așa cum fac și în timpul unei conversații –  adaugă sare.

Boli și predispoziții în cazul rănii de trădare

La nivelul bolilor care se remarcă adesea la un dominator menționăm câteva:

• Agorafobia se datoreaza părții lui fuzionale, ca și în cazul dependentului. Dar agorafobia trăita de dominator este marcată de teama de nebunie, în timp ce persoana care poartă masca dependentului se teme mai mult de moarte.Țin să subliniez că agorafobia este adesea diagnosticată de către medici ca fiind spasmofilie (pentru definiția agorafobiei);

• Dominatorul atrage dureri ale ARTICULAȚIILOR,a corpului, mai ales la GENUNCHI.

Este predispus la boli care semnifică pierderea controlului asupra anumitor părți ale corpului precum HEMORAGII, IMPOTENȚĂ, DIAREE etc.

• Dacă ajunge într-o situație de neputință totală, poate fi atins de PARALIZIE.

• Adesea are probleme la nivelul SISTEMULUI DIGESTIV, mai ales, la FICAT și la STOMAC.

• Este afectat mai mult decât alții de boli a căror denumire se termină în „-ită”. Aceste boli sunt trăite de către persoane care, din cauza numeroaselor lor așteptări, ajung la nerăbdare, furie și frustrare.

• Se întâmplă adesea ca un dominator să sufere de HERPES BUCAL, afecțiune care se manifestă atunci când acuză, conștient sau nu, sexul opus de a fi oribil. Este, de

Asemenea, un mijloc de control, pentru a nu-l săruta pe celălalt.

Bolile și afectiunile menționate mai sus se pot manifesta și la persoane care au alte răni, dar se pare că sunt mult mai frecvente la cele care suferă de trădare.

Cum se vindecă rana de trădare

Rana de trădare este pe cale sa se vindece când nu veți mai trăi atâtea emoții în momentul în care cineva sau ceva vă va schimba planurile. Vă veți da drumul mai ușor, adică veți înțelege că nu are cum să se întâmple mereu totul conform planurilor și așteptărilor noastre. Nu veți mai căuta să fiți în centrul atenției. Când sunteți foarte mândri de voi, în urma unei reușite, vă va fi foarte bine chiar dacă ceilalți nu vă recunosc meritele. 

În spatele DOMINATORULUI se ascunde o persoană:

  • care posedă calități de lider;
  • care tinde să fie protectoare și calmă;
  • foarte talentată;
  • sociabilă, cu un talent actoricesc deosebit;
  • cu abilități de oratorie;
  • cu aptitudini de a capta și de a valoriza talentul fiecăruia ajutându-i să dobândească mai multă încredere în ei;
  • are capacitatea de a delega sarcini care îi vor ajuta pe ceilalți să se autovalorizeze;
  • știe cum se simt ceilalți și relaxează atmosfera făcându-i să râdă; 
  • este capabilă să treacă foarte repede de la un aspect la altul și să administreze mai multe lucruri în același timp;
  • ia foarte repede decizii;
  • găsește imediat soluții;
  • are în jurul ei oameni de care are nevoie pentru a trece la acțiune;
  • Este capabilă de performanțe mari în mai multe domenii.

Cu cât este mai pregnantă rana de trădare, cu atât te trădezi mai mult pe tine însuți sau îi trădezi pe ceilalți, neavând încredere în tine, sau atunci când nu îți respecți promisiunea față de tine însuți. Le reproșăm celorlalți tot ceea ce ne facem noi înșine și nu vrem să vedem. De aceea, atragem persoane care ne pot arăta ceea ce Ie facem celorlalți sau nouă înșine.

Un alt mijloc pentru a deveni conștienți că ne trădam sau trădam pe altcineva este rușinea. De fapt, trăim un sentiment de rușine atunci când vrem să ascundem un comportament. Este normal să ni se pară rușinos să avem un comportament pe care îl reproșăm celorlalți. Și mai ales, nu vrem ca aceștia să descopere ca acționăm exact ca și ei.

Comportamentele proprii dominatorului sunt dictate de teama de a nu retrăi rana de trădare.  Aceste moduri de a gândi, a simti, de a vorbi, legate de fiecare rană indică o reacție la ceea ce se întâmplă în viață…o persoana în reacțional nu este centrată pe sine, nici pe sufletul ei și nu poate fi fericită.De aceea este foarte important să reperăm momentele în care suntem noi înșine sau în reacțional. Astfel, vom putea deveni stăpâni pe propria voastră viață, în loc să ne lăsăm conduși de temerile noastre.

Bibliografie: Lise Bourbeau, Cele 5 răni emoționale care ne împiedică să fim noi înșine, ed. Ascendent, 2018.

Foto: rawpixel.com

De Gabriela

Vânt bun corabiei tale!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *