Dintotdeauna, omul și-a dorit să atingă cunoașterea în forma ei absolută și să acceadă planurile superioare ale conștiinței umane. Fie că are forma cazanului, a vasului sau a cupei, simbolistica pare să fi fost aceeași. Graalul este subiectul căutării adevărului spiritual, întruchiparea fericirii supreme, apropierea de Divinul Ceresc, nemurirea prin cunoașterea de sine în adevărul absolut. În vorbirea uzuală, acest obiect capătă semnificația unui scop unic, îndepărtat.
Sfântul Graal este potirul din care a băut Iisus Hristos, la Cina cea de Taină, act care a inițiat cele mai sacre ritualuri ale creștinătății. O altă legendă care a oferit sfântului potir un prestigiu deosebit este utilizarea Graalului pentru a colecta sângele lui Iisus, după crucificare și după ce a fost străpuns cu lancea.
În alte versiuni, graalul este „lapiz ex coelis”, mai exact, smaraldul desprins de pe fruntea lui Lucifer sau piatra căzută din cer la căderea lui. Aceasta este versiunea evocată de Wolfram von Eschebasch în poemul medival, Parzival.
Din fericire, nu toți îngerii l-au urmat pe Lucifer (lux lucis si ferro – eu port lumina) în căderea sa spirituală. Câțiva dintre ei au depus smaraldul pe Pământ, apoi au plecat din nou spre alte ceruri „căci erau prea puri pentru a rămâne aici jos”. De atunci, oameni deveniți creștini prin botez și la fel de puri ca și îngerii trebuiau să se îngrijească de el. Tot oamenii cu merite înalte erau chemați să păzească Graalul, ne arată Eschenbach.
Cu toate că științele tradiționale Cabala, astrologia, alchimia și tarotul nu ne pot oferi un răspuns precis în ceea ce privește realitatea intrinsecă, ele sunt în măsură să ne dea cel puțin cheile spirituale. Privind cartea Asul De Cupe din tarot care face parte din Arcanele Minore, vom proiecta prima imagine a Graalului: vasul strălucitor care conține băutura nemuriii revărsându-se în divin. Speranța și puritatea sunt redate prin apariția porumbelului alb, simbol al păcii și al Duhului Sfânt deopotrivă. Simbolistica acestei arcane este bogată și ne vorbește despre cele mai profunde forme ale împlinirii: Bucurie, recunoștință, satisfacție, misterul iubirii în toate formele sale de manifestare. Arcana As de cupe semnifică fericire, împlinire și pace interioară. De asemenea, mai poate simboliza emoții și sentimente armonioase, spiritualitate, fericire supremă, viziune, îndeplinirea unui vis. În orice caz, mesajul central al acestei cărți de tarot se rezumă la faptul că tot ceea ce facem din iubire este binecuvântat.
Sfântul Graal: Cupa providențială
Potrivit lui Otto Rahn și multor alți autori, mitul Graalului ne-ar fi fost transmis de Iran, unde gohral înseamnă „piatră sacră.” Această piatră sacră nu este una oarecare: este un smarald. Ea este deci verde, de culoarea speranței, dar mai ales a vieții (culoarea naturii, a regnului vegetal). De aceea, „hrismul” sau monograma lui Hristos simbolizează „spiritul universului” ca și „culoarea verde.”
Mitul Graalului apare evocat și în legenda lui Kerridwen care era o femeie dintr-un neam ales. Kerridwen avea un fiu foarte urât, pe nume Morvran (poreclit Afangddu sau Avangddu) așa că s-a hotărât să creeze un elixir al cunoașterii pentru a-l transforma în cel mai înțelept și respectat bărbat! Ea a realizat deci un preparat pe bază de mai multe plante care va purta de altfel numele evocator de graal și i-a cerut piticului Guyon să supravegheze mixtura care fierbea în lipsa ei. Dar, într-o seară, lichidul a debordat și trei picături l-au stropit pe Guyon; în clipa în care acesta a dus instinctiv, degetul la gură pentru a-l răci, a devenit conștient de adevărata sa stare și a atins cea mai înaltă cunoaștere. Numai aceste câteva picături îi permiteau accesul la ea, căci, băutura în totalitatea ei, constituia o otravă puternică.
Licoarea lui Kerridwen este puternic impregnată de influența magică produsă de numeroasele schisme druidice, îndeosebi prin tradițiile celtice irlandeze. Ea constituie manifestarea aceluiași adevăr transcendent pe care nu-l contenește să-l vehiculeze. Tradiția, Graalul, în calitate de conținător, exprimă feminitatea, conținutul exprimând, în ceea ce-l privește, sămânța virilă. Astfel, fiecare mit are atât un aspect alb (magia albă),cât și sub aspect negru (magia neagră) – yin și yang.
Graalul se va dovedi în egală măsură și un simbol al evoluției și unul al involuției, prin diversele devieri apărute în cursul istoriei religiilor. Cazanul vrăjitoarelor, cum sunt cele din Macbeth, se înrudește cu aceasta din urmă categorie.
Indiferent de abordare, mitul Graalului strălucitor este mitul cunoașterii revelate și al nemuririi prin excelență. Căutarea sfântului potir care denotă dragoste, cunoaștere și viață asociate cu spiritul, respectiv cu sufletul și trupul, va continua necontenit, după cum afirma și Simone Saint, în cartea sa, Clair La Route du Graal:
„Drumul care duce la Graal va rămâne fără îndoială până la sfârșitul veacurilor, până când omul își va descoperi ultimul secret, el își va continua căutarea.”
Foto: rawpixel.com ,trustedtarot.com