autentic in scris

Probabil cel mai greu lucru din lume este să fii autentic. Indiferent de textul pe care-l compui, este nevoie de originalitate și de autenticitate ca să poți transmite publicului tău ceea ce dorești – emoțiile și stările dorite. De ce autenticitatea este atât de importantă în scris? Pentru că cititorii caută mai mult decât informație; ei caută conexiune umană. Într-o lume dominată de superficialitate, un text autentic poate fi o oază de sinceritate și empatie. Iată câteva sfaturi pe care să le iei în considerare dacă dorești să scrii autentic și original:

1.Construiește-ți propriul stil!

Dezvoltă-ți un stil de scriere distinctiv și original care să te diferențieze de alți autori. Exersează în fiecare zi pentru a putea găsi cea mai bună variantă. Scrie fără temeri și fără rezerve pentru că, la început, doar tu vei avea textul în față, așadar vei putea face modificări, după bunul plac. Când textul tău e gata să iasă de la naftalină, îl vei putea arăta lumii, publicându-l pe un blog, sau chiar într-o carte.

2. Nu plagia! 


Oricât de tentant ar fi, nu plagia alți autori. E mai ușor să dai copy-paste unui text decât să-l compui tu de la zero, dar atunci când îl scrii tu îți dezvolți creativitatea și abilitatea de a scrie. Dacă preiei ideile unui alt autor, ar fi indicat să precizezi sursa de unde ai luat informațiile.

3. Nu utiliza termeni sofisticați! 

Folosește un limbaj cât mai simplu, evită termenii sofisticați, greu de înțeles pentru publicul tău. Nu uita că exprimările pompoase nu înseamnă neapărat conținut autentic și original! Oamenii preferă textele simple, care sunt ușor de înțeles și ușor de citat. Desigur, dacă trebuie să scrii un text de specialitate, vei folosi termeni adecvați pe care îi vor înțelege oamenii din domeniul respectiv.

4. Împărtășește din experiența personală 

Cititorii apreciază sinceritatea și autenticitatea. De aceea, te sfătuiesc să le împărtășești din experiențele tale personale. Nu te teme să-ți arăți vulnerabilitățile și temerile! Atunci când scriem autentic, nu ne ascundem în spatele unor măști sau al unor persoane fictive, ci ne expunem vulnerabilitățile și trăirile noastre cu sinceritate.

5. Scrie despre pasiunile tale!

Scrie despre domeniile care te pasionează, care te interesează. În felul acesta, conținutul tău are mari șanse de a deveni valoros pentru publicul tău.

6 . Fii sincer(ă)!

Atunci când scrii, este important să dai dovadă de sinceritate, curaj și deschidere chiar dacă spui un adevăr inconfortabil.Autenticitatea în scris înseamnă să fii sincer(ă) cu tine însuți și cu cei care citesc ceea ce scrii.

7. Nu te compara cu alți autori! 

Autenticitatea în scris înseamnă să renunțăm la comparații și competiții inutile. Fiecare autor are propria sa voce și propria sa perspectivă unică asupra lumii, iar aceasta trebuie să fie valorizată și încurajată. În loc să ne comparăm cu alții, ar trebui să ne concentrăm pe a ne exprima în mod autentic și pe a împărtăși ceea ce avem de oferit într-un mod sincer și vulnerabil.

8. Evită clișeele! 

Evită clișeele și caută să transmiți ceva cu adevărat valoros și personal. Fii consecvent în ceea ce crezi și ceea ce ai de spus!

9. Fii creativ(ă)! 

Nu te teme să dai frâu imaginației creatoare! Nu trebuie să inventezi roata – e adevărat – dar cu cât ești mai creativ, cu atât vei atrage atenția mai ușor publicului tău țintă. 

Sper ca aceste sfaturi să-ți fie de folos!! Nu uita că atunci când scriem autentic, creăm o punte între noi și cititorii noștri, care se simt atrași de sinceritatea și vulnerabilitatea noastră.

Atunci când găsești acel echilibru subtil între autenticitate și originalitate, creezi conținut care nu doar atrage și inspiră, ci și rezonează și rămâne în inimile cititorilor. În final, este vorba despre a-ți împărtăși povestea ta într-un mod care să fie atât autentic, cât și unic. Așa că dă frău liber ideilor și lasă-le să zboare! Oamenilor le este sete de autenticitate și originalitate, iar tu le poți potoli această sete!

Imagine: RetroSupply via Unsplash

De Gabriela

Vânt bun corabiei tale!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *