muzica-buna

Nimeni nu poate contesta rolul important pe care muzica îl are în viața noastră. E greu de imaginat un film fără coloană sonoră, o petrecere sau chiar un spectacol fără muzică.

Chiar dacă gusturile muzicale sunt subiective deoarece oamenii au preferințe diferite, muzica este limbajul universal pe care-l înțeleg toate popoarele.
Melodiile pe care le ascultăm ne inspiră, ne influențează starea de spirit și se acordează cu sentimentele și trăirile pe care le avem. De câte ori nu ți s-a întâmplat chiar să asociezi o amintire cu o anumită melodie?

Am alcătuit un playlist cu melodii care mă binedispun și care-mi oferă energie. Așadar, dacă dorești să-ți îmbunătățești starea de spirit, îți recomand să asculți playlistul meu:

1. I’m a believer – Smash Mouth – 2001

Compusă de Neil Diamond și înregistrată în 1966 de Monkees, piesa „I’m a believer” l-a avut ca solist pe Micky Dolenz. Single-ul a ajuns în top Billboard Hot 100 la 31 decembrie 1966 și a rămas acolo timp de șapte săptămâni, devenind ultimul hit nr. 1 din 1966 și totodată cea mai vândută înregistrare din 1967. Trupa americană de rock pop Smash Mouth a lansat un cover în 2001, melodie care face parte din coloana sonoră a peliculei Shrek. Eddie Murphy, actorul care i-a dat voce personajului „Donkey” a interpretat această piesă și în film.

2. Mambo no. 5 – Lou Bega – 1999

În 1949, Dámaso Pérez Prado a compus „Mambo no. 5”, o melodie de dans cu ritmuri de mambo și jazz. 50 de ani mai târziu, Lou Bega a utilizat un sampling de 30 de secunde din aceasta și a înregistrat-o pe albumul „A little bit of Mambo”. Piesa a avut un succes răsunător în Regatul Unit și în Australia, unde a ajuns pe locul întâi, fiind cel mai bine vândut single timp de opt săptămâni.

3. Don’t worry, be happy – Bobby McFerrin – 1988

Bobby McFerrin a descoperit formula perfectă pentru a înfrunta încercările vieții, odată cu lansarea acestei piese. „Don’t worry, be happy” a fost clasată pe locul 31 din topul celor mai bune piese VH1 din anii ‘80 și este prima melodie acapella care a ajuns în Billboard Hot 100. 

În anul 1989, la premiile Grammy, piesa a câștigat premiile pentru cântecul anului, înregistrarea anului și cea mai bună interpretare vocală pentru pop masculin.

4. Kokomo –  The Beach Boys – 1988

Cântecul a fost scris de John Phillips, Scott McKenzie, Mike Love, Terry Melcher și a fost înregistrat de trupa The Beach Boys. 
Single-ul a fost lansat în anul 1988 de Elektra Records și a devenit hitul numărul 1 în Statele Unite ale Americii, Japonia și Australia. A fost nominalizat la premiile grammy pentru cel mai bun cântec scris special pentru un film. Piesa face parte din coloana sonoră a filmului Cocktail, 1988, cu Tom Cruise și Elisabeth Shue.

5. Got my mind set on you – George Harrison – 1987

În anul 1962, Rudy Clark a scris piesa „I’ve got my mind set on you” , iar James Ray a înregistrat-o. 25 de ani mai târziu, George Harrison lansează un cover al acestei piese pe care îl înregistrează în propria sa casă de discuri Dark Horse Records. Inclusă pe albumul Cloud Nine, piesa a cunoscut un mare succes. În 2010, ascultătorii radio AOL au clasat „Got My Mind Set on You” pe locul 4 în topul celor mai bune melodii ale lui George Harrison.

6. Wake me up before you go –  Wham – 1984

„Wake Me Up Before You Go-Go” este o melodie a duo-ului englez Wham!, lansată pentru prima dată ca single în Marea Britanie pe 14 mai 1984. Piesa a fost scrisă și produsă de George Michael 1963 – 2016 și a devenit primul hit al formației. Single-ul a fost vândut în peste două milioane de exemplare.

7. Daddy Cool Boney M – 1976

„Daddy Cool” este o melodie înregistrată de Boney M. și inclusă pe albumul lor de debut „Take the Heat off Me.”. După o prestație spectaculoasă în cadrul emisiunii TV din Musikladen, în septembrie, single-ul a devenit un hit, în cadrul celor mai multe topuri muzicale europene. 

A ajuns pe locul șase în topurile Regatului Unit și pe locul 65 în Billboard Hot 100 din Statele Unite. 

8. I feel good – James Brown – 1965

„I Got You (I Feel Good)” este cea mai cunoscută melodie a cântărețului american James Brown. Piesa a fost înregistrată, mai întâi, pentru albumul Out of Sight, iar mai apoi, lansată într-o variantă alternativă ca single în 1965. În anul 2004, piesa a ocupat locul 78 în cadrul clasificării efectuate de revista Rolling Stone a celor mai mari 500 de piese din toate timpurile.

9. The Lion Sleeps Tonight – The Tokens – 1961

Melodia a fost scrisă inițial în 1939 și înregistrată de Solomon Linda sub titlul „Mbube” pentru South Africa Gallo Record Company. Originalul lui Linda a fost scris în limba Zulu, în timp ce versiunea în limba engleză a fost concepută de George David Weiss în 1961 și înregistrată de grupul doo-wop The Tokens.

10. In the Mood – Glenn Miller – 1939

Piesa are la bază compoziția „Tar Paper Stomp” de Wingy Manone, iar prima înregistrare a piesei a fost lansată de Edgar Hayes & Orchestra în 1938. Melodia s-a aflat în topurile muzicale din SUA, timp de 13 săptămâni consecutive – în 1940. Un an mai târziu, piesa a făcut parte din coloana sonoră a filmului Sun Valley Serenade. 

În anul 1999, Național Public Radio (NPR) a inclus înregistrarea Glenn Miller în lista sa cu „Cele mai importante 100 de opere muzicale americane ale secolului XX”.

Glenn Miller „In the Mood”, cu „I Want to Be Happy” de pe partea B, a devenit cel mai bine vândut instrumental de swing.

Foto: Rawpixel

De Gabriela

Vânt bun corabiei tale!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *