rani emotionale

Ne dorim să trăim inteligent și să avem un trai cât mai bun, lipsit de griji. Tocmai din acest motiv, ne înconjurăm de tot felul de lucruri materiale, menite să ne facă viața mai confortabilă, însă neglijăm, de multe ori, latura emoțională. De aceea, când experimentăm o situație dureroasă căutăm vinovați, aruncând cu reproșuri în stânga și în dreapta – o mișcare ce se dovedește a fi dăunătoare de cele mai multe ori. 

Acceptând faptul că am ales acea situație – chiar inconștient – ne vom acorda noi înșine dreptul de a învăța prin intermediul experiențelor trăite. Dacă am acceptat-o, nu înseamnă că suntem de acord cu ea sau că este preferata noastră, ci pur și simplu, trebuie să învățăm ce este și ce nu este benefic pentru noi. Fără doar și poate, toate vorbele rostite, deciziile luate, acțiunile și gândurile noastre au anumite consecințe. Astfel, singura modalitate prin intermediul căreia putem învăța este prin conștientizarea consecințelor.

Formarea rănilor emoționale

Conform autoarei Lise Bourbeau, există 5 măști – sau personalități – create care corespund celor cinci răni emoționale, trăite de ființa umană. Cu cât rănile sunt mai profunde, cu atât, omul suferă mai mult și, în consecință, va purta mai des aceste măști. Să vedem, însă, care sunt cele cinci răni și măștile aferente pe care le purtăm doar atunci când dorim să ne protejăm.

1. Rana de respingere

rana de respingere

Activarea rănii: din momentul conceperii până la vârsta de 1 an. Nu simte că are dreptul de a exista. Respingerea e trăită în relație cu părintele de același sex.
Masca purtată: fugarul
Corpul: contractat subțire sau fragmentat
Caracter: detașat de material, perfecționist, intelectual, caută singurătatea, se crede neînțeles, are capacitatea de a se face invizibil. 
Vocabular: nul, nimic, inexistent, a dispărea
Cea mai mare teamă: panica
Alimentație: lipsa poftei de mâncare din cauza emoțiilor sau a fricii, porții de mâncare mici, dependențe (zahăr, alcool, droguri); 
Boli și indispoziții posibile: predispus la anorexie, diaree, aritmie, cancer, probleme respiratorii, alergii, vărsături, leșin, comă, hipoglicemie, diabet depresie suicidară, psihoză.

Cum se vindecă rana de respingere

Masca fugarului ne face să fugim din fața unei situații sau a unei persoane care ne poate face să trăim un sentiment de respingere din teama de a nu intra in panica sau de a ne simți neputincioși. 

Această rană este pe cale de vindecare atunci când fugarul se va afirma tot mai mult și va îndrăzni să ocupe locul care i se cuvine.

2. Rana de abandon

rana de abandon

Activarea rănii: între 1-3 ani în relația cu părintele de sex opus. Lipsa unei hrăni afective sau a tipului de hrană dorit.
Masca purtată: dependent
Corpul: lung, subțire, lipsit de tonus, plăpând, picioare subțiri, spate curbat, brațe care par prea lungi și atârnă de-a lungul corpului, părți ale corpului care atârnă și sunt moi.
Ochii: mari triști, o privire care atrage
Caracter: victimă, fuzional, nevoia de prezența cuiva, de atenție și mai ales de susținere, dificultatea de a face sau de a decide ceva singur. Cere sfaturi pe care nu le urmează neapărat. Voce de copil, dificultate în a accepta un refuz, plânge ușor, într-o zi e vesel, într-o zi e trist. Se agață fizic de ceilalți. 
Vocabular: absent, singur, nu mai suport
Cea mai mare teamă: singurătatea
Alimentație: apetit bun, bulimic, îi plac alimentele moi, mănâncă încet.
Boli și indispoziții posibile: dureri de spate, astm, bronșite, migrene, hipoglicemie, agorafobie, diabet, afecțiuni ale glandelor suprarenale, miopie, isterie, depresie, boli rare care atrag și mai mult atenția asupra lui, boli incurabile.

Cum se vindecă rana de abandon

Rana de abandon este pe cale să se închidă când dependentul se va simți bine chiar dacă e singur și va căuta tot mai puțin atenția celorlalți. Astfel, viața va deveni mai puțin dramatică, va dori să înceapă tot mai multe proiecte și chiar dacă nu va avea sprijinul celor din jur, va continua să le susțină.

3. Rana de umilire

rana de umilire

Activarea rănii: apare între 1-3 ani în relația cu părintele care s-a ocupat de dezvoltarea lui fizică, de obicei, mama. Se simte umilit din cauza controlului acelui părinte.
Masca purtată: masochist
Corpul: gras, rotunjit, mic de statură, gât gros și bombat, tensiuni în zona gâtului a maxilarelor și cea pelviană. Fața rotundă, deschisă.
Ochii: mari rotunzi, deschiși, inocenți 
Caracter: îi este adesea rușine de el însuși și de ceilalți, sau îi este teamă ca celorlalți să nu le fie rușine cu el. Nu îi place să meargă repede. Își cunoaște nevoile, dar nu le ascultă. Adună multe greutăți în spate. Controlează pentru a evita rușinea. Se crede murdar, lipsit de suflet sau fiind mai puțin decât ceilalți, face în așa fel încât să nu fie liber deoarece a fi liber înseamnă nelimitat. Dacă nu are limite, îi este teamă de excese. Joacă rolul mamei, hipersensibil, se pedepsește pe sine crezând că astfel îl va pedepsi pe celălalt. Vrea să fie demn. Compensează și se recompensează prin mâncare.
Vocabular: a fi demn, a fi nedemn, mic, gras
Cea mai mare frică: libertatea
Alimentație: îi plac alimentele grase, grele, ciocolata. Este bulimic sau mănâncă în porții mici și multe. Îi este rușine să cumpere sau să mănânce prăjiturele.
Boli și indispoziții posibile: dureri de spate, umeri, gât, angină, laringite, probleme respiratorii, probleme la picioare, varice, entorse, fracturi, boli de ficat, probleme cu glanda tiroidă, urticarie, hipoglicemie, diabet, probleme cu inima.

Cum se vindecă rana de umilire 

Această rană va fi pe cale să se închidă atunci când masochistul va avea timp să-și asculte, mai întâi, propriile nevoie înainte de a-i ajuta pe ceilalți. Astfel, va prelua mai puține responsabilități și se va simți mai liber. De asemenea, va înceta să mai fixeze limite pentru el însuși și va fi capabil să-și exprime cererile fără să i se mai pară că e enervant și că îi deranjează pe ceilalți. 

4.  Rana de trădare

rana de tradare

Activarea rănii: între 2-4 ani în relația cu părintele de sex opus. Înșelarea încrederii sau a așteptărilor neîmplinite în conexiunea iubire-sexualitate, manipulare
Masca purtată: dominator
Corpul: inspiră forță și putere. La bărbați umeri mai largi decât șoldurile. La femei, șolduri mai largi și mai puternice decât umerii. Piept bombat. Pântece bombat.
Ochii: privire intensă și seducătoare
Caracter: se consideră foarte responsabil și puternic. Caută să pară special și puternic. Nu-și ține promisiunile și angajamentele sau face eforturi pentru a le ține. Minte cu ușurință. Manipulator. Are multe așteptări este convins că are dreptate și încearcă să-i convingă și pe ceilalți. Seducător. Nerăbdător, intolerant, sceptic, nu își arată vulnerabilitatea.
Vocabular: ai înțeles întrebarea? Ai încredere în mine, știam eu, eu sunt capabil, lasă-mă pe mine să fac asta.
Cea mai mare teamă: disocierea, separarea, renegarea
Alimentație: apetit bun, mănâncă repede, adaugă sare și condimente.
Boli și indispoziții posibile boli legate de control și de pierderea acestuia: agorafobie, spasmofilie, afecțiuni ale sistemului digestiv, herpes bucal.

Cum se vindecă rana de trădare

Rana de trădare se vindecă atunci când dominatorul nu va mai trăi atâtea emoții în momentul în care cineva sau ceva îi va schimba planurile. Acesta ar trebui să nu mai fie atașat de rezultate dorind ca de fiecare dată totul să se întâmple conform planurilor făcute de el. De asemenea, va fi mândru de el în urma unei reușite chiar dacă ceilalți nu îi recunosc meritele.

5. Rana de nedreptate 

rana de nedreptate

Activarea rănii: între 4-6 ani în relația cu părintele de același sex. Blocaj în dezvoltarea individualității.
Masca purtată: Rigidul
Corpul: drept, rigid, cât mai aproape de perfecțiune, bine proporționat. Fese rotunde, talie mică, strânsă în haine sau cu o curea. Mișcări rigide, piele frumoasă, maxilar strâns, gât inflexibil, postură dreaptă, mândră
Ochii: limpezi, privire intensă și vie
Caracter: perfecționist, invidios, își blochează sentimentele, își încrucișează des brațele, performant pentru a deveni perfect, dificultăți în a cere ajutorul, tonul vocii sec și inflexibil, nu recunoaște că are probleme, îi place ordinea, e foarte rar bolnav, e dur cu corpul său, se controlează, răceală și dificultate în a-și arăta afecțiunea.
Vocabular: nu e nici o problemă, de acord?, exact, cu siguranță, foarte bun, foarte bine, întotdeauna, niciodată.
Cea mai mare frică: răceala
Alimentație: preferă alimentele sărate celor dulci, îi place ceea ce e crocant. Se controlează pentru a nu se îngrășa. Se justifică și îi este rușine când își pierde controlul.
Boli posibile epuizare profesională: burn-out, tendită, bursită, artrită, torticolis, crampe, probleme de circulație, afecțiuni ale ficatului, nervozitate, insomnie, vedere slabă.

Cum se vindecă rana de nedreptate

Rana este pe cale de a se vindeca atunci când rigidul va fi mai puțin perfecționist și când își va permite să facă greșeli fără a fi furios sau critic cu sine însuși. De asemenea, e important ca acesta să-și acorde dreptul de a-și arăta sensibilitatea, de a plânge în fața celorlalți fără să-și piardă controlul și fără să se teamă de judecata celorlalți. 

Surse: Giada Nardi via Pixabay
Lise Bourbeau, 5 răni emoționale care ne împiedică să fim noi înșine, ed. Ascendent, 2018.

De Gabriela

Vânt bun corabiei tale!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *