Posted in Molecultură

Ce ne datorăm unii altora: Locul Bun

Nu am mai întâlnit până acum un sitcom cu care să rezonez atât de bine și care să mă fascineze atât de mult cum a reușit The Good Place – Locul Bun.

Serialul este creat de Michael Schur și a primit recenzii pozitive la debut, dar a fost și criticat pentru explicațiile sale simplificate ale utilitarismului și ale nihilismului. Cu toate acestea, eu cred că acest sitcom reușește să facă mai digerabile pentru public anumite concepte filosofice.

Totul e bine

După ce moare, Eleanor Shellstrop (personaj interpretat de Kristen Bell) ajunge într-o lume utopică, perfectă care se numește Locul Bun. Aici totul e bine (Everything is fine), afirmație scrisă pe un perete chiar în camera unde Eleanor așteaptă să-l întâlnească pe arhitectul acestei lumi, Michael (Ted Danson). El îi va face cunoștință și cu ceilalți rezidenți proaspăt sosiți: un profesor de etică pe nume Chidi Anagonye (William Jackson Harper), o filantroapă, Tahani Al-Jamil (Jameela Jamil) și un călugăr budist pe nume Jason Mendoza (Manny Jacinto). Cei patru o cunosc apoi pe Janet (interpretată de D’Arcy Carden), o ființă artificială care cunoaște toate informațiile din univers. Aceasta le poate oferi rezidenților orice obiect la cerere și le poate răspunde la orice întrebare. 

Autenticitate și umor 

Personajele sunt construite frumos, foarte potrivite și bine încadrate în poveste. Firul narativ e atât de bine definit încât uneori audiența are momente în care empatizează cu personajele, iar alteori, pur și simplu, le pot deveni total antipatice. Tahani are un accent britanic absolut magnific,la Chidi apreciem dorința de a-și păstra mereu integritatea și de a avea o etică impecabilă, Jason ne impresionează cu copilăriile lui nebunești și prostești, iar la Eleonor ne place dorința reală de schimbare. Desigur, personajele mai au și alte trăsături interesante, eu am menționat doar una dintre ele pentru fiecare. De asemenea, eu cred că ne regăsim cu toții în personajele din The Good Place pentru că fiecare dintre ei este un exponent. Aceștia trec printr-o serie de aventuri și încurcături pe care nu vi le împărtășesc pentru că nu vreau să vă stric farmecul vizionării. Scenariul are multe secvențe desprinse, inspirate din realitate care ne vor da de gândit. Tv- show-ul este presărat cu mult umor și dă dovadă de multă autenticitate și originalitate, iar din punctul meu de vedere este mai mult decât divertisment. The Good Place este un serial drăguț, din care toți putem învăța câte ceva util și frumos.

Cu ce suntem datori unii față de ceilalți

Locul Bun are numeroase referințe printre care se numără Republica lui Platon, Metafizica moravurilor, de Immanuel Kant, Conceptele fundamentale ale metafizicii, de Martin Heidegger, dar și la alte opere în jurul căruia se construiesc secvențe esențiale pentru inițierea personajelor. De pildă, What we owe to each other, o carte scrisă de T.M Scanlon este un punct de referință pentru un discurs pe care Chidi îl ține la un moment dat – discurs care o determină pe Eleonor să meargă în căutarea lui.

Ne datorăm unii altora bunătatea – să fim buni unii cu alții – chiar dacă nu există răsplată, chiar dacă poate nu vom primi înapoi binele pe care îl vom face cuiva. Înainte de a fi adepți ai vreunei religii sau al vreunui concept filosofic, suntem oameni, adică suntem imperfecți, limitați, supuși erorilor. Cu toate acestea, în fiecare dintre noi există o făclie a bunătății care abia așteaptă să fie aprinsă pentru a-i lumina cu dragoste pe semeni. Fiat Lux!

Foto: cinemablend.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *